Vidste du?
CONTOUR®NEXT og CONTOUR®PLUS BLUE har en dokumenteret nøjagtighed, der er bedre end den påkrævede ISO-standard~†1,2, hvilket kan hjælpe til bedre glykæmisk kontrol.
Nøjagtighed er vigtig når:Læs mere om Contour®
apparaterne
Diabetes er en tilstand, hvor mængden af sukker (glukose) i dit blod er højere end normalt. Type 1-diabetes er kendetegnet ved, at kroppen producerer for lidt eller slet ingen insulin. Insulin er nødvendigt for, at sukkeret kan komme ind i cellerne i din krop. Sukkeret kommer fra den mad, du spiser, og det bruges i alle celler og organer til at skabe den energi, der holder din krop i gang.
Den insulin, der mangler i din krop, skal tilføres på anden vis. Normalt skal insulin injiceres i det subkutane væv (vævet lige under huden på mave eller lår).
Fødeindtagelse, levering af sukker til cellerne og omdannelse af det til energi er essentielle processer i vores kroppe. Niveauet af sukker i blodet er et resultat af disse processer. Hvis niveauerne er for høje eller for lave, er der risiko for alvorlige konsekvenser for din krop. Derfor er normale blodsukkerniveauer vigtige for dit helbred.
Dit blodsukkerniveau kan måles ved hjælp af et blodsukkerapparat. Du frembringer en dråbe blod med en fingerprikker, hvorefter apparatet viser, hvor meget sukker der er i dit blod på det pågældende tidspunkt. På denne måde kan du tjekke, om dit blodsukkerniveau er i det ønskede område.
Når sukkerniveauet i dit blod stiger til over normalområdet, bliver du hyperglykæmisk. Hvis dit sukkerniveau holder sig for højt i længere tid, er der risiko for skader på organer og andre komplikationer.
Der udvikles høje blodsukkerniveauer, når din krop ikke producerer nok insulin. Der kan også udvikles høje blodsukkerniveauer, når en person med diabetes glemmer en insulininjektion, eller hvis den injicerede insulindosis var for lav.
Dit blodsukkerniveau kan også falde til under normalområdet, hvilket resulterer i hypoglykæmi. Lavt blodsukker er almindeligt hos patienter med type 1-diabetes – i gennemsnit oplever patienter med type 1-diabetes symptomer på lavt blodsukker to gange om ugen. Antallet af situationer med lavt blodsukker, hvor patienterne ikke lægger mærke til det (f.eks. situationer uden symptomer eller om natten) kan være endnu højere.
Hvis blodsukkeret falder til et for lavt niveau, kan det f.eks. medføre, at du ikke kan tænke klart og ikke kan handle normalt. Lavt blodsukker kræver øjeblikkelig handling!
Spørg din diabetesbehandler om, hvilket niveau dit blodsukker skal ligge inden for.
Insulin er et hormon, der naturligt produceres i bugspytkirtlen. Uden insulin kan sukkeret ikke trænge ind i cellerne og hober sig derfor op i blodet. Insulin gives til personer, hvis bugspytkirtel ikke producerer nok insulin (type 1-diabetes), eller hvis celler ikke reagerer korrekt på insulin (type 2-diabetes).
Når blodsukkerniveauet stiger efter et måltid, er insulin nødvendigt for at bringe sukkerniveauet tilbage til det ønskede område, hvis du har type 1-diabetes. Hos raske personer giver bugspytkirtlen den rigtige mængde insulin. Personer med type 1-diabetes skal injicere insulin flere gange dagligt med insulinpenne, sprøjter eller insulinpumper. Måling af blodsukker hjælper dig med at vurdere, hvornår og hvor meget insulin du skal injicere.
Der findes forskellige typer insulin, baseret på hvor hurtigt og hvor længe de virker i kroppen. Spørg din diabetesbehandler hvilken type insulin, der passer til dig.
Type af insulin | Indgivelse (den tid, det tager at nå ind i blodbanen*) | Maksimal effekt (den tid, det tager at nå den maksimale virkning*) | Varighed (hvor længe insulinen forbliver effektiv) |
---|---|---|---|
Fast-acting (bolus insulin) | 10-30 minutter | ≈1/2-3 timer | ≈2 til 4 timer |
Intermediært-virkende | ≈3 til 8 timer | ≈4 til 12 timer | ≈12 til 24 timer |
Langtidsvirkende | Flere timer | Reducerer blodsukkerniveauet relativt støt over 24 timer |
* Tid efter injektion
Den mad, du spiser, har stor indflydelse på dit blodsukkerniveau. Det er vigtigt at du sætter dig nøje ind i din kost og at styre dine insulininjektioner i overensstemmelse hermed. En diætist, der er ekspert i type 1-diabetes, kan hjælpe dig med at lægge en plan for en varieret kost, dine insulindoser og det rette aktivitetsniveau. Hvis dine spisevaner eller præferencer ændrer sig, skal du også huske at opdatere din kostplan.
Når du bevæger dig, forbruger din krop mere energi og bruger sukkeret hurtigere, end når du hviler. Det er godt at være aktiv! På længere sigt vil motion være med til at stabilisere dit blodsukkerniveau.
Social og følelsesmæssig støtte kan være med til at give øget velvære. Det kan være meget nyttigt at dele dine erfaringer med andre mennesker med diabetes. Et godt netværk af familiemedlemmer, venner og andre personer med diabetes evt en patientforening kan gøre en stor forskel!
Insulin skal som udgangspunkt opbevares i køleskab, helst i lågen, for at undgå det får frost. Den insulinpen/insulinhætteglas du har taget hul på opbevares ved stuetemperatur. Den anbrudte pen/hætteglas kan holde sig udenfor køleskab i ca 4 uger. Sørg for altid at kontrollere og følge leverandørens anvisninger. Du kan få flere oplysninger og personlig rådgivning om type 1-diabetes ved at kontakte din diabetesbehandler.
Det er ikke altid let at måle blodsukkeret. CONTOUR®NEXT blodsukkerapparatet giver dig 60 sekunder og CONTOUR®PLUS BLUE blodsukkerapparatet giver dig 30 sekunder til at tilføre mere blod til den samme teststrimmel8, om nødvendigt. Dette gør det lettere at udføre en måling, selv under vanskelige forhold.
Du kan få flere oplysninger og personlig rådgivning om type 1-diabetes ved at kontakte din diabetesbehandler.
Kilder: www.diabetes.org
~For CONTOUR®NEXT : Minimum accuracy requirements of ISO15197: 2013 Section 6.3 standard require ≥95% of the measured values to fall within ±0.83 mmol/L at glucose concentrations <5.5 mmol/L or within ±15% ≥5.5 mmol/L of the referenced method and for CONTOUR®PLUS BLUE: minimum accuracy requirements of ISO15197: 2013 Section 8 standard require ≥95% of the measured values to fall within ±0.83 mmol/L at glucose concentrations <5.5 mmol/L and within ±15% ≥5.5 mmol/L of the referenced method.
†For CONTOUR®NEXT : An ad hoc analysis demonstrated that 95% of the results were within the error range ±0.3 mmol/L or ±5.3% of the laboratory reference values for glucose concentrations <5.5 mmol/L or ≥5.5 mmol/L, respectively and for CONTOUR®PLUS BLUE : an ad hoc analysis demonstrated that 95% of the results were within the error range ±0.48 mmol/L or ±8.7% of the laboratory reference values for glucose concentrations <5.5 mmol/L or ≥5.5 mmol/L, respectively.