Hvad enten du har type 1 eller type 2 diabetes, er det en kronisk sygdom, som aldrig forsvinder.
Livsstilsændringer kan hos personer med type 2 diabetes medføre, at blodsukkerniveauet kommer ned som hos raske. Dette betyder dog ikke, at sygdommen er forsvundet, men skyldes en god livsstil. Et godt og tæt samarbejde med din læge, diabetessygeplejerske og/eller dit diabetesteam er ofte afgørende for at have et godt liv med diabetes.
Det er i dag mindre aktuelt at tale om en direkte diabeteskost, sådan som man gjorde for år tilbage. Det er normalt at man i Norden anbefaler en alsidig og varieret kost som ligger tæt op af de generelle anbefalinger for sund kost. Men fordi de færreste af os faktisk spiser på denne måde, betyder det normalt en kostomlægning når diagnosen bliver stillet.
Hvad er sund kost?
En kost, der holder blodsukkeret stabilt, er med til at forebygge hjerte- karsygdom og også forebygger eller reducerer overvægt, er det ideelle for en person med diabetes.
De 7 danske kostråd:
Husk også at spise regelmæssigt, det vil sige 5-6 måltider dagligt. Det holder blodsukkeret stabilt og forebygger følinger, samtidig med at det holder forbrændingen oppe og forebygger overvægt. Hos normalvægtige og undervægtige er de 5-6 daglige måltider med til at sikre en godt energiforbrug.
Gode råd:
Kilder:
Gunn Helene Arsky: Barn & diabetes. Cappelen 2006.
Mat og Type 1 diabetes (Informasjonshefte fra Norges Diabetesforbund)
Mat og Type 2 diabetes (Informasjonshefte fra Norges Diabetesforbund)
Fysisk aktivitet og træning har en gavnlig virkning på alle menneskers sundhed. Her kan du læse, hvad motion betyder for din krop.
Nogle af de vigtigste sundhedsmæssige gevinster ved træning er:
Hvorfor er motion så godt?
Når vi bruger vores muskler i træning og andre sammenhænge, øges glukosetransporten i musklerne, og insulinfølsomheden forbedres. Træning påvirker to fysiske faktorer, som har stor betydning for alle menneskers sundhed og funktionsevne: Hjerte og muskelmasse. Udholdenhedstræning er den type træning, som i størst grad påvirker hjertet, mens styrketræning har størst effekt på din styrke og muskelmasse.
Hvad sker der med blodsukkeret, når du træner?
Al motion har en blodsukkersænkende effekt, hvilket vil sige, at blodsukkeret falder, når du er aktiv. Hvor meget og hvor hurtigt blodsukkeret falder, er individuelt og afhænger af, hvor intensivt/hårdt du bevæger dig. Der ses en positiv effekt på dit blodsukkerniveau op til 24 timer efter du har været aktiv. Hvis du træner roligt, f.eks. går en tur, kan du sandsynligvis gå i flere timer, før du mærker noget. Hvis du løber så hurtigt, du kan, falder blodsukkeret hurtigere.
Praktiske råd, hvis du vil træne udholdenhed:
Tal med din diabetessygeplejerske eller læge om, hvordan du bedst reducerer insulinmængden, når du er fysisk aktiv.
Når du motionerer |
|
Kortvarig aktivitet (under 30 minutter) |
Lille eller ingen reduktion i insulinmængde. |
Langvarig aktivitet (45-90 minutter) |
Reduktion i insulinmængde før aktivitet. Hvis du træner i længere tid end 60 minutter, kan du indtage "hurtige" kulhydrater som f.eks. Fortyndet sportsdrik for hver 20-30 minutter. Insulinmængden om natten og den næste dag kan reduceres på grund af træningens effekt på insulinfølsomheden. |
Langvarig aktivitet (2–8 timer) |
Reducér insulinmængden med op til 25 % før aktiviteten. Indtag "hurtige" kulhydrater som f.eks. fortyndet sportsdrik for hver 20-30 minutter. Hvis du er aktiv i mere end 3-4 timer, er det klogt at spise et måltid, f.eks. brød med syltetøj og frugt. Insulinmængden til natten og den næste dag skal reduceres. |
Kilde: Lege Halvor Bævre, Diabetes nr.6/2006
Motionstip
God træning!
Før graviditeten
Har du diabetes og planlægger en graviditet, bør du sammen med din læge udarbejde et program, der stabiliserer blodsukkerniveauet. Det forhindrer, at barnet vokser sig alt for stort på meget sukker i blodet – noget, der kan komplicere fødslen. Det anbefales, at langtidsblodsukkeret (HbA1c) er på 7,5 % eller lavere i nogle måneder før undfangelsen. Derudover er det vigtigt at få kontrolleret moderens nyrefunktion.
Kost under svangerskabet
Før og under graviditeten er det afgørende at følge de generelle råd for en sund kost. Husk at spise regelmæssigt - hellere små, men hyppige måltider, hvis du har kvalme. Tilskud af D-vitamin og omega-3 er vigtig for både dig og barnet. Et multivitamin- og mineraltilskud beregnet til gravide kan også være en god forsikring.
Specielt for dig med type 1 diabetes
Insulinbehovet vil ofte være lavt i begyndelsen af svangerskabet, hvilket du kan mærke i form af hyppigere følinger. Du behøver ikke at bekymre dig for barnet i disse situationer. Det har det godt. Mod slutningen af svangerskabet stiger insulinbehovet igen, og så - lige efter fødslen – er behovet på niveau med før graviditeten. Du kan dermed have behov for hyppige dosisreguleringer igennem svangerskabet. Drøft dette med din læge ved de regelmæssige graviditetsundersøgelser.
Specielt for dig med type 2 diabetes
Selvom du var godt reguleret med kost og motion før graviditeten, er det almindeligt, at også personer med type 2 diabetes skal bruge insulininjektioner under svangerskabet. Mod terminen kan ganske store doser insulin komme på tale. Stabilisér dit blodsukker ved at begrænse brugen af sukkerrige madvarer som slik og sodavand.
Fødsel og amning
Gravide kvinder med diabetes plejer at gå svangerskabet ud og føde til terminen. Normalt bliver barnet hos moderen efter fødslen, men det kan undertiden være nødvendigt at observere barnet på børneafdelingen, særligt med tanke på blodsukkerniveauet. Amning anbefales som hos raske. Husk at nedjustere insulinbehovet en smule og at spise og drikke nok til at producere mælk.
Kilder: Norges diabetesforbund: Faktaark om diabetes og svangerskap. Revidert av professor Kristian F. Hanssen og sist oppdatert i februar 2005.
Lucas MJ: Diabetes complicating pregnancy. Obstet Gynecol Clin North Am. 2001; 28(3):513-36
Personer med diabetes kan være udsat for at få nedsat følsomhed og dårligere blodcirkulation i fødderne. Det kan føre til fodproblemer som tør hud, revnet hud, hård hud og sår. Hold dine fødder raske ved at passe på dem.
Se gerne en ekstra gang på dine fødder hver dag. Du skal være opmærksom på hævelser, røde områder, ømme steder, tør eller fortykket hud. Det er også vigtigt, at du lader en fodterapeut, diabetessygeplejerske eller læge se på dine fødder mindst én gang om året.
Fodhygiejne
Strømper og sko
Et godt råd er at holde op med at ryge. Rygning bidrager til nedsat blodcirkulation i bl.a. fødderne, hvilket igen øger risikoen for problemer med fødderne.
Forskellige undersøgelser viser, at op til halvdelen af alle mænd med diabetes klager over en utilfredsstillende seksuel funktion. Det mest almindelige er, at man har vanskeligheder med at holde penis stiv længe nok og derved får en lavere seksuel præstation i forhold til egne ønsker/forventninger. Dette kalder vi potensproblemer eller rejsningsproblemer.
Det er kun få undersøgelser, der belyser kvinder med diabetes og seksualitet. Ca. én ud af fire kvinder med diabetes siger, at de har seksuelle vanskeligheder. Dette er det samme, som vi finder hos kvinder uden diabetes. Ser vi derimod kun på kvinder med type 2 diabetes, finder vi, at disse kvinder har mindre lyst til sex og undgår det oftere end kvinder i samme alder, som ikke har diabetes.
Rejsningsproblemer
Omtrent 30 % af mænd over 40 år er plaget af rejsningsproblemer, og hos de fleste er denne tilstand stadig ubehandlet. 12 % af mænd med diabetes får rejsningsproblemer som det første symptom på deres sygdom. Det positive er, at der er hjælp at få, og at det kan betale sig at søge hjælp.
Hvad er rejsningsproblemer? Rejsningsproblemer er en vedvarende manglende evne til at opnå og/eller opretholde tilstrækkelig erektion til at opnå tilfredsstillende seksuel aktivitet. Ved moderate rejsningsproblemer forekommer dette af og til, mens man ved komplet svigt af rejsningsevnen ikke længere overkommer at gennemføre et tilfredsstillende samleje.
Rejsningsproblemer skyldes ofte en kombination af mange forskellige ting. Selv små forandringer i de tilførende blodårer vil kunne give forstyrrelser i rejsningsevnen, da rejsning består i ophobning af blod under tryk i penis. Medikamenter såsom blodtryksænkende medicin eller psykofarmaka kan virke negativt. Kirurgiske indgreb eller stress, økonomiske og personlige bekymringer, samlivsproblemer, fysisk udmattelse eller kroniske sygdomme kan også være medvirkende.
Rejsningsproblemer og diabetes: Da personer med diabetes kan få vaskulære og neurogene komplikationer, har de øget risiko for at få rejsningsproblemer:
Hvad kan man selv gøre ved rejsningsproblemer? Det vigtigste er at holde op med at ryge, reducere indtaget af animalsk fedt i kosten, motionere regelmæssigt og undgå overvægt. Eftersom nerveskader ved diabetes er udtryk for højt blodglukose over lang tid, skal man undgå, at blodglukosen bliver for høj.
Kilde:
Kilde: 1) Goldstein i et al. Diabetes Care 2003;26:777-783 2) Chu HV et al. Current Diabetes Reports 2002; 2: 60-66
Selvom dine læger og dit diabetesteam har en masse generel viden om det at have diabetes, er det kun dig, som ved, hvordan behandlingen virker på dig selv. Derfor er det vigtigt, at du deltager aktivt, så behandlingen i størst mulig omfang tilpasses dig – og ikke omvendt, at du må tilpasse dig et standardiseret behandlingsoplæg.
Hvem kan hjælpe mig?
Det første sted, du får hjælp efter diagnosen, er hos din praktiserende læge og/eller hos dit diabetesteam. Her får du svar på mange ting. Men når du kommer hjem, har du brug for støtte og forståelse fra familie, venner og kolleger.
Hvis du har fået type 1 diabetes, er der meget nyt at forholde sig til med injektioner, insulindoser, blodsukkermålinger og så videre. Giv dine nærmeste lov til at deltage eller i det mindste få indsigt i, hvad du skal forholde dig til. Det kan betyde meget at få kyndig hjælp til at få blodsukker niveauet op, hvis du har et insulintilfælde eller insulinchok.
Ved type 2 diabetes er der også meget at lære – ikke kun de regelmæssige blodsukkermålinger, men også kostomlægning og nye motionsvaner. Sund kost og motion egner sig til at involvere familie, venner og/eller kolleger!
Diabetesforeningen kan også give dig svar på mange af dine spørgsmål, samt sætte dig i kontakt med andre i samme situation. Dette er måske det sted, hvor du finder størst forståelse for, hvordan du oplever diagnosen.
Der er også meget nyttig viden at få hos de forskellige producenter af insulin, antidiabetika, blodsukkerapparater og injektions-/pumpeudstyr, specielt på de områder, der vedrører det rent tekniske.
Hvad skal jeg spørge lægen/sygeplejeren om?
Før din regelmæssige kontrol er det en god idé at notere aktuelle temaer, du gerne vil tage op, da du ellers nemt kan glemme det. Her er en tjekliste:
Kilder:
Gunn Helene Arsky: Barn & diabetes. Cappelen 2006.
Mayo Clinic Staff: Diabetes care: 10 ways to avoid complications. www. Mayoclinic.com. Skrevet 6. januar 2006.